Hindistan uzay ajansı Isro, ülkenin güneş gözlem misyonunun Güneş’e doğru ilerlerken gönderdiği ilk görüntüleri paylaştı.
Aditya-L1 Cumartesi günü havalandı ve Dünya’dan 1,5 milyon km (932.000 mil) uzağa (Dünya-Güneş mesafesinin %1’i) kadar bir yolculuğa çıkacak.
Isro, varış noktasına ulaşmanın dört ay süreceğini söylüyor.
Hindistan’ın ilk güneş enerjisi misyonu, ülkenin Ay’ın güney kutbu yakınına ilk iniş yapmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.
Perşembe sabahı Isro, 4 Eylül’de Aditya-L1’e monte edilmiş bir kamerayla çekilen iki fotoğrafı paylaştı.
Görüntülerden biri Dünya’yı ve Ay’ı tek bir karede gösteriyor; Dünya büyük görünürken, Ay uzakta küçük bir benek gibi görünüyor. İkinci fotoğraf, güneş misyonunun taşıdığı yedi bilimsel aletten ikisini gösteren bir “selfie”dir.

Hindistan, Güneş’i gözlemlemek için ilk misyonunu başlattı
Hindistan, Ay’ın güney kutbu yakınına tarihi iniş yaptı
Hindistan’ın gezgini Ay’da neler yaptı?
Ve L1, Lagrange noktası 1’i temsil ediyor; Hint uzay aracının gittiği Güneş ile Dünya arasındaki tam yer.
Avrupa Uzay Ajansı’na göre Lagrange noktası, Güneş ve Dünya gibi iki büyük nesnenin çekim kuvvetlerinin birbirini iptal ettiği ve uzay aracının “havada kalmasına” olanak tanıyan bir noktadır.
Aditya-L1 bu “park noktasına” ulaştığında, Güneş’in etrafında Dünya ile aynı hızda dönebilecek. Bu, uydunun çalışması için çok az yakıta ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.
Aditya-L1, Cumartesi günü fırlatılışından bu yana Dünya çevresinde iki manevrayı tamamladı. Dünyanın etrafında üç kez daha döndükten sonra L1’e doğru fırlatılacak.
Bu avantajlı konumundan sürekli olarak Güneş’i izleyebilecek ve bilimsel çalışmalar yapabilecek.
Isro, görevin ne kadara mal olacağını söylemedi ancak Hint basınında yer alan haberler bunun 3,78 milyar rupi (46 milyon dolar; 36 milyon £) olduğunu gösteriyor.
Yörünge aracı, güneş koronasını (en dış katman) gözlemleyecek ve inceleyecek yedi bilimsel alet taşıyor; fotosfer (Güneş’in yüzeyi veya Dünya’dan gördüğümüz kısmı) ve kromosfer (fotosfer ile korona arasında uzanan ince bir plazma tabakası).
Çalışmalar, bilim adamlarının güneş rüzgarı ve güneş patlamaları gibi güneş aktivitelerini ve bunların Dünya ve uzaya yakın hava koşulları üzerindeki etkilerini gerçek zamanlı olarak anlamalarına yardımcı olacak.
Bilim insanları Aditya’nın hayatımızın bağlı olduğu yıldızı daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını söylüyor.
Solar Orbiter: Güneş görevi başladı
Prob, Güneş’in atmosferinden tarihi bir geçiş gerçekleştirdi
Aditya-L1 başarılı olursa Hindistan, halihazırda Güneş’i inceleyen seçkin ülkeler grubuna katılacak.
ABD uzay ajansı NASA 1960’lardan bu yana Güneş’i izliyor; Japonya, güneş patlamalarını incelemek üzere ilk misyonunu 1981 yılında başlattı ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 1990’lardan bu yana Güneş’i gözlemliyor.
Şubat 2020’de NASA ve ESA, Güneş’i yakın mesafelerden inceleyen ve bilim adamlarına göre, onun dinamik davranışını neyin yönlendirdiğini anlamaya yardımcı olacak verileri toplayan bir Solar Orbiter’ı ortaklaşa fırlattı.
Ve 2021’de NASA’nın en yeni uzay aracı Parker Solar Probe, Güneş’in dış atmosferi olan koronadan geçen ilk araç olarak tarihe geçti.
BBC
BBC