(Bu yazı Risale Haber isimli siteden iktibâs edilmiştir.)

“Üstadımız leyle-i beratınızı tebrik ediyor. Hem selâm ve dua ediyor.” (Emirdağ-2 – 231)

“Nur Risalelerini ne kadar sık sık okursak, bu dualardan daha ziyade feyz alıyoruz. Duaları, evradları mübarek gecelerde, hususan Leyle-i Regaib ve Leyle-i Mi’rac ve Leyle-i Berat, Leyle-i Kadir ve Cuma geceleri gibi vakitlerde okuyoruz.” (Hanımlar Rehberi – 158)

“Mübarek Leyle-i Beratınızı ve gelecek Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ederiz. Bu sene Berat Gecesi, Nurcular hakkında çok bereketli ve kerametli.” (Emirdağ-1-170)

“Bu şuhur-u selâse, seksen küsur sene bir ömrü kazandırıyor. Elbette sizler gibi mücahidler, onu kazanmağa çalışacaksınız. Cenab-ı Hak her bir gecesini sizin hakkınızda Leyle-i Mi’rac ve Leyle-i Berat ve Leyle-i Kadir kadar kıymettar eylesin, âmîn.” (Kastamonu – 86)

“Leyle-i Berat, bütün senede bir kudsî çekirdek hükmünde ve mukadderat-ı beşeriyenin programı nev’inden olması cihetiyle Leyle-i Kadr’in kudsiyetindedir. Herbir hasenenin Leyle-i Kadir’de otuzbin olduğu gibi, bu Leyle-i Berat’ta herbir amel-i sâlihin ve herbir harf-i Kur’anın sevabı yirmibine çıkar.” (Şualar – 505)

“Elli senelik bir manevî ibadet ömrünü ehl-i imana kazandırabilen Leyle-i Beratınızı ruh u canımızla tebrik ederiz.” (Şualar – 505)

“Kur’an-ı Hakîm’in herbir harfinin bir sevabı var, bir hasenedir. Fazl-ı İlahîden o harflerin sevabı sünbüllenir, bazen on tane verir, bazen yetmiş, bazen yediyüz (Âyetü’l-Kürsî harfleri gibi), bazen binbeşyüz (Sure-i İhlas’ın harfleri gibi), bazen onbin (Leyle-i Berat‘ta okunan âyetler ve makbul vakitlere tesadüf edenler gibi) ve bazen otuzbin (meselâ haşhaş tohumunun kesreti misillü, Leyle-i Kadir’de okunan âyetler gibi).” (Sözler – 346)

“Seksen sene bir manevî ömr-ü bâki kazandıran şuhur-u selâsenizi ve mübarek kudsî gecelerinizi ve leyle-i regaibinizi ve leyle-i mi’racınızı ve leyle-i beratınızı ve leyle-i kadrinizi ruh u canımızla tebrik ve herbir Nurcunun manevî kazançları ve duaları umum kardeşleri hakkında makbuliyetini rahmet-i İlahiyeden rica ve hizmet-i Nuriyede muvaffakıyetinizi tebrik ederiz.” (Emirdağ-2 – 121)

“Sizin Leyle-i Berat‘ınızı ve gelecek Ramazanınızı tebrik eder ve bu gelecek Leyle-i Kadr’i hakkınızda ve hakkımızda bin aydan daha hayırlı olmasını ve defter-i a’malimize böyle geçmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz ve böylece, bayrama kadar
ﺍَﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﺍﺟْﻌَﻞْ ﻟَﻴْﻠَﺔَ ﻗَﺪْﺭِﻧَﺎ ﻓِﻰ ﻫَﺬَﺍ ﺍﻟﺮَّﻣَﻀَﺎﻥَ ﺧَﻴْﺮًﺍ ﻣِﻦْ ﺍَﻟْﻒِ ﺷَﻬْﺮٍ ﻟَﻨَﺎ ﻭَ ﻟِﻄَﻠَﺒَﺔِ ﺍﻟﺮَّﺳَٓﺎﺋِﻞِ ﺍﻟﻨُّﻮﺭِ ﺍﻟﺼَّﺎﺩِﻗِﻴﻦَ duasını etmeye niyet ettik.” (Kastamonu – 91)

Leyle-i Berat hürmetine ve duanız berekâtıyla hakkımızda mübarektir.” (Sikke-i Tasdik-i Gaybi – 52)

“Herbir harf-i Kur’anın sevabı yirmibine çıkar. Sair vakitte on ise, şuhur-u selâsede yüze ve bine çıkar. Ve bu kudsî leyali-i meşhurede onbinler, yirmibin veya otuzbinlere çıkar. Bu geceler, elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için elden geldiği kadar Kur’anla ve istiğfar ve salavatla meşgul olmak büyük bir kârdır.” (Şualar – 505)

“Câmi’ dualarla dua etmek;
hem hulus ve huşu’ ve huzur-u kalb ile dua etmek;
hem namazın sonunda, bilhâssa sabah namazından sonra;
hem mevâki’-i mübarekede, hususan mescidlerde;
hem Cum’ada, hususan saat-i icabede;
hem şuhur-u selâsede, hususan leyali-i meşhurede;
hem ramazanda, hususan leyle-i kadirde dua etmek
kabule karin olması rahmet-i İlahiyeden kaviyyen me’muldür. (Mektubat – 279)

“İhlâsını rehber yap, besmele çek Kur’âna,
Namazını mirac yap, tekbiri çek Yezdan’a,
Tevhidini siraç yap, kandili yak merdane,
Nurlar Kur’ân tefsiri bize büyük ni’mettir,
Şâkirtlere vazife ihlâs ile hizmettir.
Emelimiz kudsîdir sarılalım Kur’ân’a (Mufassal Tarihçe 3 – 1723)

***

Bayram Yüksel (rh) ağabeyimiz mübarek gecelerde Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin tatbikatı hakkında şunları anlatıyor:

“Regaib, Berat, Mirac Gecelerinde teksir lâhikası gönderirdi. Dolayısıyla çeşitli mevzularda, Risale-i Nur’un neşri, hizmeti ve faaliyeti ile ilgili müjdeli haberleri Nur Talebelerine gönderirdi.”

***

Tahiri Mutlu ağabeyden Üstadımız ve Leyle-i Ber’at hatıratı:

Bugün, Berat günüdür. Çok mübarek bir gündür. Bugünün kıymetini bilmeliyiz.
Bugün; Kur’an, evrad, evrad-ı Kudsiye ile geçireceğiz. Başka şeyle meşgul olmak yok.

Üstadımız gece uyumayalım diye dört mübarek gece ikindiden sonra bizleri yatırırdı. Bu dört gece Leyle-i Berat, Leyle-i Kadir, leyle-i Mirac, leyle-i Regaip.

Gece de Uyumayalım diye kontrol ettirirdi.

Bu dört gecede Üstad bizleri gece yatırmazdı sık sık gelir uyumayalım diye kontrol ederdi. Kadir Gecesi iki üç defa yanımıza geldi.

Bu dört gecede Biz cemaat olurduk. Üstad bize namaz kıldırırdı. Yine bu dört gecede sabah derslerini namazdan evvel yapardık.

Zübeyir Efendi ayakta duramayacak kadar hastaydı yatıyordu.

Üstad: “kalk Keçeli” diye bağırdı.

Üstad, hastalık yorgunluk diye bir şey kabul etmezdi.

Zübeyir efendiye: “amden (kasıtlı) yapıyorsun” derdi. (Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi-2 (455/456)

Kaynak: Risale-i Nur ve Bediüzzaman’da Leyle-i Ber’at (Berat Kandili) – Muhammed Numan ÖZEL I Risale Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir